Endustriyel Ethernet Teknolojilerinde Lider Çözümler!

Endüstriyel Bir Anahtar (Industrial Switch) Seçerken Dikkate Almanız Gereken Beş Konu

25-02-2021 12:09
Endüstriyel Bir Anahtar (Industrial Switch) Seçerken Dikkate Almanız Gereken Beş Konu

 

Yönetilebilir / Yönetilemez (Managed/Unmanaged Switch) Anahtar

Yönetilemez tipte bir anahtar basitçe bağlı olduğu cihazlardan veri alır ve bu verileri istenen hedefe yönlendirir. Bunu çok hızlı yapabilir. Ancak bu işlem, yönetilemez bir anahtarın yapabileceği hemen hemen tek fonksiyondur. Yönetilebilir bir anahtar ise, size yönetilemez bir anahtarla aynı özellikleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Yerel Alan Ağınızı (LAN) yapılandırma, yönetme ve izleme gibi ek fonksiyonları da sağlar. Bu ek fonksiyonlar sayesinde, verilerin ağınızda nasıl hareket ettiğini yönetebilir ve bu verilere kimlerin erişebileceğini kontrol edebilirsiniz.

 

 


PoE / Non-PoE

Bir sonraki adım olarak anahtarınıza ne tür cihazların bağlanacağını incelemeniz gerekir. Bu cihazların güce ihtiyacı var ve kullanılacak anahtar bu gücü sağlayabilecek mi? Bu soruların cevabı "evet" ise, kullanılacak anahtarın bir PoE anahtarolması gerekir. PoE (Power over Ethernet) anahtarı, ağınızdaki IP kameralar veya VoIP telefonlar gibi cihazların RJ45 ethernet kabloları üzerinden (ayrıca elektrik bağlantısı gerektirmeden) çalıştırılmasına olanak tanır. Bu tür ağ anahtarı kullanarak kablolama ve ilave güç kaynağı kullanımından tasarruf etmiş olursunuz.

 

 


FastEthernet ve Gigabit Port

Anahtar üzerinden büyük miktarlı veri aktarımı söz konusu olduğunda, anahtarın yüksek hızlarda çalışabilecek özellikte olması gerekir. En yaygın yaklaşım, FastEthernet veya Gigabit özellikli anahtarlar seçmektir. FastEthernet port'ları, saniyede 100 megabayt'a kadar aktarıma izin verirken, Gigabit port mevcut ise hız saniyede bir Gigabit'e kadar çıkabilir.

 

 


Bakır Port / Fiber Port

Bir diğer önemli nokta, kullanılacak olan anahtarın bakır port mu, yoksa Fiber port mu veya her ikisinin kombinasyonunu içeren bir anahtar mı olacağıdır. Bakır port'lar 100 metreye kadar iletim mesafesine izin verirken, fiber port'lar 120 kilometreye kadar iletim mesafesine izin verir. Uygulama uzun bir mesafede veri aktarımı gerektiriyorsa, fiber port'larına sahip bir anahtar seçmilmesi gerekecektir.

 

 


Son olarak, kullanılacak olan anahtara aynı anda kaç cihaz bağlanması gerekeceği düşünülmelidir. Seçilecek olan anahtar, ileride en fazla kaç cihazın anahtara bağlanabileceği düşünülerek yeterli port sayısına sahip olacak şekilde seçilmelidir. Buna yönelik olarak anlık olarak gerekmese de bir miktar boş port kalacak şekilde anahtar seçimi faydalı olacaktır.

 

Kuşkusuz, bu makalede bahsedilenlerin dışında anahtar seçimi sırasında göz önüne alınması gereken çok farklı özellikler de olacaktır. Her uygulamanın ve projenin gereksinimlerine göre farklı özellikler ve konfigürasyonlar düşünülerek anahtar seçimi yapmak projenizin uzun vadede verimli olmasını sağlayacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.