Endustriyel Ethernet Teknolojilerinde Lider Çözümler!

Endüstriyel Ethernet Uygulamalarında Yönetilebilir ve Yönetilemez Anahtar Seçimi

25-02-2021 15:17
Endüstriyel Ethernet Uygulamalarında Yönetilebilir ve Yönetilemez Anahtar Seçimi

 

Fabrikalar gibi endüstriyel alanlarda verilere erişmek ve uzaktan izlemek için ethernet kullanımı hızla artmakta. Endüstriyel lokasyonlardaki otomasyon uygulamalarında, doğru altyapıyı seçmek (doğru uygulama için doğru anahtar seçimi dahil) tüm sistemin performansını en üst düzeye çıkarmak için zorunludur. Bu karar, yönetilebilir ve yönetilemez ethernet anahtarlarının seçimiyle başlar. Bu makalede, yönetilemez anahtarları farklı yönlerden yönetilebilir anahtarlarla karşılaştırarak ve her anahtar türünün ne zaman ve nerede kullanılabileceğine yönelik bilgiler bulabilirsiniz.

 

Yönetilebilir ve Yönetilemez Ağ Anahtarları Arasındaki Farklar

 

Temel olarak, yönetilemez bir anahtar, cihazları ağınıza hemen takıp çalıştırmanıza izin verirken, yönetilebilir bir anahtar ağ üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Ancak farklılıklar daha derinlere indiğinden her birinin özelliklerine, performansına, güvenliğine ve maliyetine bakmak gerekir.

 

Özellikler

Yönetilemez bir anahtar basittir, ethernet ağındaki cihazları üzerinde değişiklik yapamayacağınız sabit bir yapılandırmaya bağlar, genellikle küçük ağlar için veya daha büyük bir ağa geçici sistem grupları eklemek için kullanılır. Öte yandan bir yönetilebilir anahtar, LAN trafiği üzerindeki kontroller dahil olmak üzere LAN'ınızın ayarlarını yönetmenize, yapılandırmanıza ve izlemenize, belirli kanallara öncelik vermenize ve daha küçük cihaz gruplarını ayrı tutmak ve daha iyi hale getirmek için yeni sanal LAN'lar oluşturmanıza olanak tanır. Yönetilebilir anahtarlar ayrıca bir cihaz veya ağ arızası durumunda verileri kopyalayan ve kurtaran yedeklilik özellikleri sunar.

 

Verim

Yönetilemez anahtarların avantajı, performans söz konusu olduğunda ağınıza hemen dahil edip çalıştırabilmenizdir. Herhangi bir kurulum yapmaya gerek yoktur ve çalışmasını sağlamak için tümleşik QoS hizmetlerine sahiptir. Bununla birlikte, yönetilebilir bir anahtar ile, kanallara istediğiniz zaman öncelik vererek en iyi performansı elde edebilirsiniz. Ayrıca ağda uzaktan sorun gidermeye izin veren Priority SNMP gibi özellikler, performansı etkileyen sorunları kontrol etmeyi daha da kolaylaştırarak, gerekirse düzeltmeleri uygulamanıza olanak tanır.

 

Güvenlik

Yönetilemez anahtarlar genel olarak çok temel bir güvenliğe sahiptir. Sistemden sisteme herhangi bir güvenlik açığınızın olmaması sağlanarak güvence altına alınırlar; kilitlenebilir bağlantı noktası kapağı gibi aksesuarlar kimsenin cihaza doğrudan müdahale etmemesini sağlar. Yönetilebilir anahtarların, etkin tehditleri kapatmak için ağı izleme ve kontrol etme yeteneği, veri koruması, kontrol ve yönetim planı gibi bazı önemli güvenlik avantajları vardır. Güvenlik özellikleri, ağ iletişimi şifrelemesinden, yetkisiz kullanıcıları dışarıda tutan erişim kontrol listelerinden farklı yönetilen anahtarlayıcılardan farklılık gösterir ve VLAN'lar, normalde erişimi olmayanlar için ağınıza geçici veya sınırlı erişim oluşturmak için kullanılabilir. Bununla birlikte, yönetilebilir anahtarların ağınız üzerinde potansiyel olarak bir tehdit oluşturabilecek çok fazla kontrol sunduğunu da belirtmekte fayda var. Bu nedenle, yalnızca en yüksek erişim ayrıcalıklarına sahip bir ağ teknisyeni ile izleme ve kontrol yapılmalıdır. Değişen dijital ortamlarda, siber güvenlik günümüzün en önemli konusu haline gelmiştir.

 

Maliyet

Maliyet söz konusu olduğunda, karşılaştırma nispeten basittir. Yönetilebilir anahtarların fiyatı, yönetilemez anahtarlardan önemli ölçüde daha yüksektir. Yönetilemez anahtarların fiyatı genellikle anahtarda kaç port ihtiyacınız olduğuna bağlıdır. Yönetilebilir anahtarların fiyatı ise, anahtarın yapılandırma yeteneklerine ek olarak güvenlik ve erişim denetimleri gibi farklı özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

 

Ne zaman ve nerede kullanılır?

Yönetilebilir anahtarların tüm özelliklerinin ek maliyetleri vardır. Bu nedenle yönetilebilir veya yönetilemez bir anahtarın seçimi maliyet anlamında önem kazanır. Yönetilemez anahtarlar çoğunlukla uç cihazları ağ uzantılarına veya yalnızca birkaç bileşene sahip küçük bir bağımsız ağa bağlamak için kullanılır. Yönetilebilir anahtarlar, ağ trafiğinin segmentlerinin izlenebilmesi ve kontrol edilebilmesi için herhangi bir ağ omurga anahtarı ihtiyacında kullanılabilir. Ek olarak, ağınız için kritik olarak değerlendirilecek herhangi bir cihaz, izlenebilmesi ve güvenliğinin sağlanması için yönetilebilir bir anahtar aracılığıyla ağa dahil edilmelidir. Böylece çalışma süresi ve güvenilirliği artırmak için yedeklilik uygulanabilir. Son olarak, bir Ethernet IP ağında yönetilebilir anahtarlar tercih edilmelidir. "Multicast Traffic" kullanan Ethernet IP düzgün yönetilmezse, ağ yönetimi sorunları ortaya çıkabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.